Veel klanten vragen me waarom websites nu eigenlijk gehackt worden. Daarbij hebben ze het idee, wat moet iemand nou met mijn website? “Zoveel bezoekers heb ik nu ook weer niet, en ik heb helemaal geen interessante data zoals persoonsgegevens e.d. in mijn website staan.” is de gedachte hierachter.
Helaas maakt het voor hackers niet uit of je site veel of weinig bezocht wordt, ook de inhoud maakt niets uit. Als een systeem verouderd kan soms een beveiligingslek gevonden worden door hackers, een zogenaamd achterdeurtje. Wanneer zoiets bekend raakt wordt er meestal z.s.m. een update gemaakt door de bouwers van het systeem om het lek te dichten.
Doe je die update niet, dan kunnen hackers je website binnendringen. Vaak plaatsen ze ergens een bestandje dat allerlei taken uit kan voeren, bijvoorbeeld het plaatsen of versturen van spam, of het aanvallen van andere websites die ze uit de lucht willen halen. Ze hebben daar een netwerk aan websites voor nodig. Vervelende is dat je het niet altijd ziet op je website, maar soms pas merkt als je bericht krijgt van je hostingbedrijf.
Dan is het nog niet altijd te laat. Vaak is je website nog op te schonen, maar er zijn soms hardnekkige gevallen waar dat helaas niet meer mogelijk is en je de hele website opnieuw op moet bouwen. Omdat voorkomen beter is dan genezen neem ik met ernstige veiligheidslekken dan ook het zekere voor het onzekere en voer de updates voor mijn onderhoudsklanten z.s.m. uit.
Voor hen in ieder geval een gerust gevoel dat de kans op een hack daardoor minimaal is!