Als je naar een nieuwe hostingprovider overstapt wil je waarschijnlijk je e-mails inclusief archief meeverhuizen. Best spannend, want je wilt natuurlijk niets verliezen. Ik geef je hieronder enkele tips hoe je dit kunt regelen.
Het 1e wat we uit moeten zoeken is of je momenteel POP of IMAP gebruikt om je mail binnen te halen. Dit kun je controleren bij de account-instellingen in je mailprogramma. Het type staat aangegeven bij je account.
Gebruik je momenteel de POP methode? Dan worden je mails lokaal opgeslagen op je PC. Dit kun je gewoon zo laten staan. Zodra je hostingpakket bij de nieuwe provider klaar is kun je de mails makkelijk daar naartoe kopiëren.
Maak je gebruik van de IMAP methode? Dat betekent dat mails worden opgeslagen op de server. Het voordeel hiervan is dat je mailbox er op meerdere apparaten hetzelfde uitziet. Wijzigingen die je op 1 apparaat maakt zie je overal terug, het systeem synchroniseert dit continu. Nadeel is dat je het bij een verhuizing van provider mee moet verhuizen. Hieronder staan 2 methoden beschreven die je hiervoor kunt gebruiken:
Je kunt ter voorbereiding van de verhuizing je account instellen met de POP methode zodat alle mails op je PC worden binnengehaald.
De handigste manier om mails te bewaren bij de overstap naar een nieuwe provider is om de IMAP mailbox te kopiëren naar de nieuwe provider. Je kunt er ook voor kiezen om de mails tijdelijk naar een lokale map te kopiëren, maar het handigst is natuurlijk om de mails gelijk naar de nieuwe mailbox kopiëren als je deze al tot je beschikking hebt.
Om te controleren wat er nu echt op de server staat zou je de webmail omgeving van je nieuwe provider kunnen gebruiken. Als je daar inlogt en je ziet al je mails en mappen goed staan dan is het goed overgezet!
Over het algemeen gaat er geen mail verloren bij de overgang van provider, mails komen of nog in je oude mailbox binnen, of nadat de verhuizing rond is, in je nieuwe mailbox. Er kan echter een kort moment zijn waarbij de ene partij al bij de nieuwe provider loopt en de ander nog bij de oude terecht komt.
Dit heeft te maken met de DNS instellingen, een vrij technisch verhaal, maar zie het als adressen online. Bij het overzetten naar een nieuwe provider krijg je een nieuw IP adres en wordt de adreswijziging van je domein doorgegeven. Er kan echter verschil in timing optreden waardoor het niet overal tegelijk gewijzigd is.
Je zou daarom voor de zekerheid nog kunnen kiezen voor een doorstuur optie bij je oude provider, laat je mail b.v. ook tijdelijk doorsturen naar een gmail of hotmail adres. Dan weet je zeker dat er niets tussen wal en schip kan vallen.