Deze keer een vergelijkingsartikel over de live chat mogelijkheden voor op je website!
Waarom zou je dit willen?
Misschien heb je het al eens meegemaakt: je bent op een site aan het rondkijken, leest wat informatie over de dienstverlening van dat bedrijf en er komt een vraag op in je hoofd. Of je twijfelt over iets, “heb ik dit goed begrepen zo?” Wat zou het dan handig zijn als je ziet dat een medewerker van het bedrijf online is en klaar staat om jou van antwoord te voorzien? Perfect toch? Ik heb het zelf al meerdere malen naar tevredenheid gebruikt als klant en heb het een tijdje op mijn eigen site toegevoegd.
“Hoe duidelijk je ook denkt te zijn in je uitingen: je klanten hebben altijd vragen. Met een online chatservice sta je snel voor ze klaar!”
Maar m’n klant kan toch ook gewoon bellen of mailen?
Ja, dat kan ook en zal ook gerust nog gedaan worden. Maar in de praktijk ligt die drempel voor sommige mensen toch net ietsje hoger dan chatten. Bij een aantal live chat mogelijkheden kun je ook gelijk zien of er iemand online is waardoor je zeker weet dat diegene beschikbaar is en niet in bespreking, etc. Daarnaast kan chatten sneller zijn, bijvoorbeeld bij een korte vraag om iets te checken. De klant wordt daarnaast niet uit z’n research- of bestelproces gehaald maar blijft in de juiste omgeving om de bestelling af te ronden.
De nadelen van online chat-service
Ik heb de chatfunctie een tijdje op mijn eigen website gebruikt. Het werkte op zich heel leuk om veelal potentiële klanten op die manier te helpen. Ik ontdekte echter ook al snel wat nadelen:
Storingsfactor
Regelmatig kreeg ik berichten van bezoekers op mijn website. Natuurlijk moet je die snel beantwoorden, een online chatservice zonder of met een te late reactie is immers niet zo’n mooie service, zeker niet in ons what’s-app tijdperk 😉 Dit bleek soms lastig in de praktijk met werk waar enige concentratie voor nodig is. Ik kreeg zelf ook veel vragen over hoe iets gedaan moet worden op webdesigngebied, blijkbaar wekte ik met de chatfunctie de indruk dat ik een soort gratis online adviseur ben. Af en toe is het best leuk om wat vragen te beantwoorden, maar als het je betaalde werk in de weg gaat zitten is het tijd om ermee te stoppen, op een gegeven moment heb ik daarom besloten de chatfunctie toch maar weer te verwijderen.
Offline?
Zoals Sander in de reacties terecht aangeeft: “Kan een live chat functie ook een negatieve invloed hebben, bijvoorbeeld wanneer de chat functie veelvuldig de status ‘offline’ toont tijdens kantooruren. Dit kan suggereren dat je niet aan het werkt bent of dat je niet open staat voor contact tijdens deze uren (terwijl je hier uiteraard wel voor open staat)”
De nadelen spelen naar mijn idee vooral voor ondernemers die zelf ook het uitvoerende werk doen. Als je iemand in dienst hebt die zich volledig op klantenservice of verkoop kan richten zijn deze nadelen natuurlijk alweer van de baan.
De mogelijkheden van live-chat services op een rijtje;
Er is veel mogelijk, ik heb de beste oplossingen voor je op een rijtje gezet. Zowel betaalde systemen als gratis mogelijkheden.
Online live-chat systemen
Deze systemen kunnen d.m.v. een stukje code of plug-in in je website geïntegreerd worden en tonen daarna aan bezoekers een pop-up venster rechts onderin het scherm. Vaak hebben ze een gratis beperkte versie waar je bijvoorbeeld niet alles qua uiterlijk en berichten in kunt stellen.
Voordelen:
|
Nadelen:
|
Hieronder een overzicht van live chat systemen voor als je even rond wilt kijken, uiteraard hebben deze systemen het chatsysteem zelf ook in gebruik op hun website waardoor je gelijk kunt zien of het systeem aan de klantzijde je aanspreekt. In de meeste gevallen kun je ook eerst aanmelden voor een proefperiode, dus je kunt het altijd eerst een paar weken uitproberen.
Systeem | Kosten |
ClickDesk | Gratis light versie, meer functionaliteit vanaf $ 19,99 p/mnd |
Olark | Vanaf $ 15 p/mnd |
SnapEngage | Vanaf € 49 p/mnd |
Zopim | Gratis light versie, meer functionaliteit vanaf $ 11,20 p/mnd |
LiveChat | Vanaf $ 16 p/mnd |
LiveHelpNow | Vanaf $ 21 p/mnd |
Moeilijk kiezen? Bekijk deze reviewsites eens:
- The Best Live Chat Support Software of 2016
- The 12 Top Live Chat Software Solutions Reviewed for 2015 / 2016
Chatfunctie in WordPress inbouwen
Met een speciale WordPress plug-in kun je in WordPress een chatfunctionaliteit inbouwen. Er wordt een geluidssignaal afgespeeld als iemand een bericht achterlaat. Het chatvenster kan zowel in een aparte pagina als in de sidebar of footer van de website getoond worden.
Voordelen:
|
Nadelen:
|
Twitter gebruiken
Je kunt een speciale “Tweet naar mij” button van Twitter installeren. Als mensen daarop klikken kunnen ze direct een bericht naar je toesturen via Twitter. Uiteraard moet je dan wel een programma op je computer hebben draaien die @mentions direct laat zien anders zal je reactie mogelijk te lang op zich laten wachten.
Voordelen:
|
Nadelen:
|
Vragen of hulp nodig bij installatie?
Heb je vragen over deze live chat systemen of wil je graag hulp bij de installatie ervan? Ik kan je deze zorgen uit handen nemen zodat jij ook live kunt chatten met jouw potentiële klanten.
Inspirerend artikel om te lezen!
Thanks Danielle!
Hoi Marjon,
Wat een mooie nieuwe functie! Net mee in contact gekomen toen ik je website bezocht. Had ik nog niet eerder gezien op een website. Denk dat deze functie echt iets bijdraagt, de drempel om contact op te nemen wordt lager.
Ik ga er ook eens over na denken en we hebben het er nog over. Super dat je deze informatie deelt Marjon.
Groet, Ellen Zweerman.
Dank je wel Ellen! Blij te horen dat het in de smaak valt 🙂
Hallo Marjon,
Goed artikel en een goede functie om met je (potentiële) klant in contact te komen. Echter kan een live chat functie ook een negatieve invloed hebben, bijvoorbeeld wanneer de chat functie veelvuldig de status ‘offline’ toont tijdens kantooruren. Dit kan suggereren dat je niet aan het werkt bent of dat je niet open staat voor contact tijdens deze uren (terwijl je hier uiteraard wel voor open staat). Echter kan dit probleem redelijk eenvoudig worden opgelost door wanneer je ‘offline’ bent de chatfunctie te verbergen. Hierdoor ziet de bezoeker enkel de zoekfunctie wanneer deze operationeel (dus online) is.
Hoi Sander, bedankt voor je reactie!
Je hebt gelijk, dat kan soms verkeerd overkomen. Toevallig zat ik laatst zelf ook al na te denken of ik het wel of niet uitzet als ik offline ben. Ik krijg namelijk wel vaak een offline achtergelaten bericht binnen, dus het kan even goed werken. Leuk om eens mee te experimenteren (kijken of mensen weer het gewone contactform gebruiken als de chat bij offline status weg is)
Ik weet overigens ook niet zeker of het bij alle chatfunctionaliteiten uit te zetten is. Bij ClickDesk in ieder geval wel.
Groetjes, Marjon
Hoi Marjon, boeiend artikel, waarbij ik de reactie van Sander een aanvulling vind. Zowel de positieve als de negatieve kanten belicht. Dank je wel.
Hoi Neeltje, graag gedaan! En ben het met je eens mbt de aanvulling van Sander, was ik ook blij mee!